Bu Blogda Ara

17 Nisan 2013 Çarşamba

Merhaba

İletişim imkanları arttıkça akıllı telefonu veya bir genel ağ kafesine (kafes değil kafe) girebilen herkes her konuda görüş bildirebiliyor. Bu çok güzel bir imkan. Yan etkisi ise her yalanın çok daha hızlı yayılması. Üfürük söndürende aklımın erdiğince gerçekle ilgisi bulunmadığını gördüğüm ifade ve iddiaları afişe etmeye ve çürütmeye çalışacağım. Bir de istiyorum ki okuyanlar altlarına kendi gerçeklerini katsınlar.

İlk yazı Fazıl Say'ın mahkumiyetine geldi. İki buçuk üfürük gördüm:
1- Çoğu tartışma Fazıl Say'ın Tweeter'da Hayyam'ın bahsedilen dizelerini paylaştığı için mahkum olduğu üzerine yapılıyor ancak mahkumiyete sebep olan ifade sadece şiir değil, devamında gelen "Bilmem farkettiniz mi ama nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi allahçı" kısmı mahkemenin bu karara varmasına sebep olmuş.
2- Bir köşe yazarının hükmün açıklanmasının geri bırakılması nedeniyle Say'ın AİHM'ye gidemeyeceği görüşü de doğru fakat eksik bilgi, çünkü bu durumda fail hukuken mahkum olmamış gibi muamele görecektir. "Fiil sabit ancak fail topluma kazandırılmalı" amacıyla konulmuş bir kural.
2.5- (2,5 çünkü ilk iki maddeden de az bildiğim bir konu) Rubainin Hayyam'a ait olup olmadığıyla ilgili görüntü şu: Hayyam'ın doğrudan bu manada çevrilecek bir rubaisi olmamakla birlikte bugünkü yaklaşımla mahkum olabileceği dörtlükleri var.

(Alıntı yaptığım linkler aşağıda, ilgileniyorsanız özellikle Feyzibeyoğlu'nun denemesi ilginç)

Hepinize süper günler...
Cihan

http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1129695&categoryid=77
http://www.bilayvakfi.org.tr/denemeler/ihsanfeyzibeyoglu/hayyam.pdf

3 yorum:

  1. Hoşgeldin Cihan, blog yazarlığında başarılar. Bilgisi olmadan fikir yazan bir sürü kişinin arasında kolaylıklar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ederim ben de onlara katıldım. Bilmediklerimi yazsam terabaytlar tutar, eğlenceli olacak :)

      Sil
  2. Hiç de onlara katılmadın! O yüzden de aradan sivrilirsin :-p

    YanıtlaSil