Bu Blogda Ara

26 Nisan 2013 Cuma

Tabii ki Evrim

Üfürüklerin en geniş yaşam alanı bulduğu konular bir doktor ağabeyin anlatımıyla şöyle sıralanıyor:
"Üç konuda saatlerce konuşabilmek için hiç bir okuma araştırma yapmanıza gerek yoktur:
- Politika
- Kadınlar
- Futbol"

Bunları kenara koyarsanız sırada evrim gelir. National Geographic kanalındaki evrim programlarından birinde Darwin'in üç şey söylediğini anlatıyor:
- Dünya 10 000 yaşında değil (daha uzun süredir var)
- Dünya üzerinde canlılar gittikçe basitten karmaşığa doğru evriliyor ve
- Farklı özelliklerden ortama daha uygun olan (güçlü olan veya iyi olan değil) evrimin kıskacından kurtulma şansına daha fazla sahip.

Bu çok güzel bir özet ve eklenecek bir kaç tane daha "Evrimin ne demediği" var ki bazıları çok basit de olsa bin kere yazmak lazım:
- Evrim, insanın maymundan geldiğini söylemiyor, ortak atalarımız var diyor
- Evrim, hayatın kaynağı ile ilgili değil türlerin kökeni ile ilgili açıklama getiriyor
- Evrim, bir bilimsel teoridir, bilimsel teoriler sıkça kullanıldığı gibi varsayım değildir, deney ve verilerle desteklenmiş, düzeltilmiş ve rafine edilmiş hipotezlerdir ve bilimsel çalışmanın en kuvvetli sonuçlarıdır (evet yıkılmaz ve kesin değillerdir ama buna en yakın olgulardır)
- Bir tür başka bir türden evrildi diye o türün yok olması gerekmez, bir türün çok uzun süre evrim geçirmemesi teoriyi çürütmez
- Balıklar, sürüngenler, tek hücreliler atamız hepimizin atasıdır.
- Yeterli süre dünya yaşanmaz hale gelmeden korunabilirse insandan daha karmaşık bir canlı evrilmesi kaçınılmazdır (ki bizim için yaşanmaz hale gelip, belki bizden evrilen bir canlı türü için yaşanmaz olmayacaktır).
- "Aranan geçiş türleri bulunamamıştır, o yüzden evrim teorisi çökmüştür" lafı çok zeki bir insanın kendi teorisinde belirttiği bir noktayı teori aleyhine kullanmaya çalışmaktır. Darwin bizzat ortamların özelliklerinin değiştiği dönemde bazı değişim formlarının adaptasyon süreci sırasında daha kısa süre var olmaları nedeniyle yok olmuş olmasının, bulunamamasının beklendiğini ifade ediyor.

Öğrendikçe ne kadar az bildiğimizi anlayabildiğimiz ve bir hayvanat bahçesinde bir maymunun eline yakından bakınca ne kadar kolay ikna olduğumuz bu teoriyle ilgili üfürükler teorinin kendisinden çok daha fazla.

Hepinize süper günler,
Cihan
 

2 yorum:

  1. Evrim teorisi hristiyanlıkla ters düşmüştür ama İslamiyet'le çeliştiği söylenemez. Eğer akıllı bir yaratıcı varsa evrim yoluyla da türleri yaratmış olabilir.

    YanıtlaSil
  2. İngiliz kilisesi geçen yıllarda Darwin'den özür diledi, ama evrimin söyledikleri ile din kitaplarında yazanlar doğrudan çelişip çelişmediği konusunda tartışmalar var (http://www.suleymaniyevakfi.org/dusunce-platformu/bilimde-inanc-konusu.html). Kendi adıma örtüşme görmüyorum. 2. cümlenin aksini ispat edemem ama Kur'an'da insan ile maymun arasında bir evrimsel zincir kurulduğunu okumadım, aksine işaret eden ayetler var.

    YanıtlaSil