Bu Blogda Ara

26 Mayıs 2013 Pazar

Sıradan mucizeler

2 yaşındaki oğlum "baba ben ay dedeye tırmanıcam" deyince "astronot olmak istiyorum" un bu daha önce duymadığım  şekli çok hoşuma gitti.

Aya tırmanmak için mesela insanlar birbirinin üzerine bassa 215 milyon insanın üst üste çıkması lazım (ABD nüfusunun üçte ikisi). Dünyada o kadar çok insan var ki bu aya tırmanma projesini eşzamanlı olarak 30 yerde gerçekleştirebilecek personeli var. 7 milyara kadar sayması için bir insanın 200 yıl boyunca sadece sayı sayması gerekiyor.

Henüz keşfetmediğimiz birçok yeri ve özelliği olan güneş sistemimiz bundan 11 milyon kez daha büyük (4 500 trilyon kilometre) . İnsanlı bir aracın ulaştığı en yüksek hızla (Apollo 10'un atmosfere girerken ulaştığı hız yani 40 000 km/h) bir uçtan bir uca gitmeye kalksak 13 000 yılımızı alır. Samanyolu galaksisinde 200 milyar tane daha bizimki gibi güneş sistemi olduğunu düşününce gerçekten küçük olduğumuzla ilgili küçük bir fikir sahibi olabiliyoruz. Küçük bir fikir çünkü gözlenebilen evrende 170 milyar kadar da galaksi var.

Nazım Hikmet'in "...kutrunun ölçüsünü santimine kadar bildiğim halde, ve meçhulüm değilken güneşin yanında oyuncaklığı, dünya inanılmayacak kadar büyüktür benim..."dediği gibi doğum günlerinde insanın içinde o akıl almaz büyüklükler, o kadar fazla insan, küçülüp önemsizleşiyor. Sevdiklerin, sen oturuveriyorsun herşeyin merkezine.

Hepinize süper günler,
Cihan

  

1 yorum:

  1. Güneş sisteminin yarıçapı yaklaşık 4.5 milyar kilometre, dolayısıyla bahsedilen seyahat de çok daha kısa. Özürlerimle düzeltirim. Cihan

    YanıtlaSil