Bu Blogda Ara

30 Mayıs 2013 Perşembe

Değer atama

Gece saatlerine kadar çalışmışsınız, özenip raporunuzu hazırlamışsınız, patronunuz da "Gerçekten bravo süper olmuş" demiş. Bugünün kaygan zeminli kariyer basamaklarında bir nebze de olsa iş garantisi, psikolojik tatmin  ve belki de beklediğiniz maaş artışı.

Değerlidir. Değerle ilgili çok eskiden okuduğum bir kitapta üç kavramın altı çiziliyordu. Değer atama, değer verme, ve değer. Değerin kendisi karmaşık ve göreli. Çölde vaha, insanda sevgi, denizde tekne büyük değer. Hayatın kendisi bir değer. Nesne önemli. Değer verme ve değer atamaysa farklı. Değer verme öznenin işi, ben çiçeğe değer veririm öbürü böceğe, nerede olursam olayım benimle ilgilidir. Ben değişirsem verdiğim değer değişir aynı kırmızı güle. Değer atama da biraz toplumla ilgili sanki. Akıllı telefon çok değerli; uyanık olmak, yakışıklı olmak, bir zamanlar memur olmak çok değer atanan kavramlar.

Arabanız, oturduğunuz eviniz, işiniz, eşiniz, dinlediğiniz müzik, içtiğiniz şarap, okuduğunuz kitap, düşündüğünüz çözüm, seyrettiğiniz deniz. Geçtiğiniz sınav, pişirdiğiniz pilav, azminiz, cesaretiniz, arkadaş çevreniz.

Bize değerli gelen şeylerin değerinin ölçüsünü neye göre yapabiliriz? Belki, hangisi çocukların oynarken caddeye kaçan plastik topu için hissettiklerini bize hissettirebiliyor diye sorarak...

Hepinize süper günler,
Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder