Bu Blogda Ara

18 Temmuz 2013 Perşembe

Büyükler rakamlara bayılırlar!

Antoine de Saint-Exupery'nin Küçük Prens isimli klasiğinde kahramanın geldiği asteroidin adının B612 olarak verilmesini açıklarken böyle söylüyor yazar "Büyükler rakamlara bayılırlar".  

Kaç çapulcu var? 3-5 bin. Bini at 3-5. Kaç ağaç gitti? Köprü ne kadara mal olacak? Benzin ne kadar oldu? Ramazan bayramına kaç gün var?

Rakamsız bir hayat düşünülemez. Tabi ki gelirinizi giderinizi hesabedin. Tabi ki büyüme, enflasyon, cari açık önemli. Ama 6 kişi bir toplumsal olayda hayatını kaybedince onlar artık sadece o 6 sayısını oluşturan 1 ler olmaktan çıkıyor. Hepsi birey oluyor, hepsi birer hayat, hepsinin çevresinde yüzlerce tanıdık, onlarca seven ve sayısız hatıra oluyor. 

Üçüncü köprüyü ben yaptım demek için Hoca'nın ifadesiyle bir sürü köprü yıkarsanız, 3 de yetmez 5 tane çocuk yapın deyip, onların geleceğini hazırlamazsanız, toplumu iki kampa doğru gerim gerim gererken parke taşlarının kaç paraya malolduğunun peşine düşerseniz, bilin ki gereğinden fazla büyümüşsünüz, bilin ki rakamlara bayılıyorsunuz, insanlara değil. 

Ticaret, üretim, spor yaparken bile herşeyi rakamlara dökmüyoruz. Çok mu zor azınlığı çoğunluğu hesaba katmadan, kimlerden kimlere yapıldığına bakmadan tahakküme ve dayatmaya karşı çıkmak? Dayatmasız bir hayat olsun demek o kadar mı marjinal bir istek? Korkmayın, nasıl ki bir işletmede kaliteli üretim yapınca satış da karlılık da gelir, insanı ön plana alan bir siyaset güderseniz, rakamlar da kitleler de arkanızdan gelir. Üstelik siz onların kaç kişi olduklarıyla değil, ne kadar mutlu olduklarıyla övünürsünüz!

Hepinize süper günler,
Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder