Bu Blogda Ara

11 Temmuz 2013 Perşembe

Şefkat

Militarizme karşı olmak bir şey, bu coğrafyada ordusu kuvvetli olmayanların tatsız durumunu değerlendirmek başka bir şey. Kuvvetli ordu siyasete müdahale eden, sözü geçen ordu demek değil; genlerinde savaş tecrübesi olan, ordu tipi disipline yapı itibariyle uygun askerlerden oluşmuş ordu demek. Subaylarının eğitiminde bir ekolü olan ve tabi sayıca kalabalık bir ordu demek.

"Her Türk asker doğar" lafı bizde ekolün ve genlerde disiplin ve savaşa yatkınlığın ifadesi. En azından etrafımızdaki toplumlara bakınca burada daha "avantaj"lıyız. Arabistanlı Lawrence İngiltere'ye yazdığı bir raporunda "Haydarpaşa'da 'bomba var yatın' desem herkes yatar, burada kimse ilgi bile göstermiyor" benzeri bir ifade kullanmış. İş yerlerinde, toplumsal hayatta, otoriteye uymayı erdem, uymamayı ayıp bellemişiz. Bunu yaptığımız için de kendi gücümüzü içten içe bilmişiz. O nedenle, emperyalizmin en kuvvetli orduları ve ülkeleri istila etmeye kalktığında karşı koyabilmişiz. O sebeple arkasında cumhuriyet tarihinin en büyük halk desteklerinden birini almış iktidarın liderine "kes sesini" pankartı açabiliyoruz.

İçinde bulunduğumuz coğrafyadan almış olduğumuz daha önemli bir erdemse şefkat. Akdeniz ve Ortadoğu'nun her yanında sert adamları, dirayetli kadınları görürsünüz. Hepsi de bazen bir kedi yavrusu karşısında, bazen hastalanmış olan Rum komşusuna, bazen de madde bağımlısı iş arkadaşının karşısında bütün sertlikleri bir kenara bırakıp, bir hemşire hassasiyetiyle şefkat elini uzatır. Düşene vurulunca siper eder kendini. Haksızlığa gelenin yanında dik durur. Mağdura kayıtsız kalamaz asla. Politikacılarımız da bunu iyi bildiklerinden sıkça kullanır.

Gezi polislerinin arasında "ne destanı, onlar bizim halkımız, destan düşmana karşı yazılır" diyenler var. Gezi direnişçilerinin arasında "Zor tuttuğunuz %50'nin hakları için de o gazı yeriz" diyenler var. İktidar yanlısı olup polisin tavrından utanan, iktidar karşıtı olup "makarna kömür" aşağılamalarından utanan bir halkız biz biraz da. Bu bizim toplum olarak empati, şefkat ve sorumluluk duygularımızın geliştiğine önemli bir işaret. Belki de o sözü artık değiştirmeliyiz: "Her Türk anne doğar!".

Hepinize süper günler,
Cihan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder